Call for papers: România – de la comunism la postcomunism. Criză, transformare, democratizare. Anuarul IICCMER, vol. XIV-XV (2019-2020)
Editori: Dalia BÁTHORY, Ștefan BOSOMITU, Cosmin BUDEANCĂ
Moment fondator pentru evoluția democratică a României în ultimele trei decenii, Revoluția din decembrie 1989 rămâne încă un eveniment istoric controversat, supus narațiunilor contrastante, abordărilor partizane și interpretărilor sumare. Adesea percepută ca frontieră ce desparte două lumi – în contextul în care a marcat sfârșitul regimului comunist din România, Revoluția din decembrie 1989 poate fi înțeleasă însă și din prisma continuităților, a permanențelor, dar și a eforturilor continue de adaptare ale unei societăți în căutarea unor repere.
Volumul XIV-XV/2019-2020 al Anuarului IICCMER (Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc) își propune să exploreze nu doar tragicele evenimente din decembrie 1989, ci și declinul lent, dar implacabil, al unui regim împietrit în logica strâmbă a intransigenței ideologice, a cinismului birocratic și a supravegherii dictatoriale, precum și evoluțiile sinuoase din post-socialism, marcate nu doar de rupturi, ci și de continuități, de transformări parțiale și de acomodări circumstanțiale.
Editorii acestui volum al Anuarului IICCMER așteaptă contribuții care să acopere următoarele teme, dar nu numai:
- Anii 1980: criza economică; politicile de austeritate și consecințele lor; disidența politică și culturală; remodelarea urbană; detenția politică; lupta pentru drepturile omului; implozia regimurilor în România și în Europa Centrală și de Est.
- Revoluția din decembrie 1989: cauze; evenimente; interpretări.
- Drumul lung al tranziției: fenomenul „Piața Universității”; mineriadele; fațete ale economiei de tranziție de la planificare la piață liberă; dezindustrializare; ascensiunea populismului și a discursului de extremă dreaptă; nostalgia comunistă.
- Justiția de tranziție: cadru legislativ pentru retribuții, compensații; lustrație; justiția penală de tranziție; politici de memorie și memorializare.
- Democratizare: transformări instituționale; cicluri electorale; emergența societății civile și a mișcărilor de la firul ierbii.
- Provocări istoriografice: deschiderea arhivelor; valorificarea surselor de istorie orală; abordări metodologice în relație cu noile surse.
Sunt încurajate contribuțiile care explorează temele enunțate mai sus într-o varietate de contexte istorice și culturale, din perspectiva științelor sociale și umaniste, incluzând: istorie, științe politice, sociologie, antropologie, studii de gen, etc.
Propunerile (care să nu depășească 250 de cuvinte), însoțite de o scurtă prezentare biografică, trebuie trimise până la data de 24 aprilie 2020, pe adresele de e-mail: anuar@www.iiccmer.ro, cosmin.budeanca@yahoo.com.
Autorii selectați vor fi anunțați până la data de 30 aprilie 2020, urmând a primi și un ghid cu indicații editoriale.
Materialele în formă finală trebuie trimise editorilor până la data de 23 august 2020.