IICCMER anunță publicarea anuarului „Abuz, traumă, memorie. Realități și consecințe ale comunismului românesc”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) are plăcerea să anunțe publicarea la editura Polirom a celui de-al XVIII-lea volum al anuarului în limba română. Volumul are tema „Abuz, traumă, memorie. Realități și consecințe ale comunismului românesc”, fiind coordonat de Lucian Vasile, Florin Soare și Constantin Vasilescu.

Nu putem să nu ne întrebăm dacă nu se formează, pe undeva, un anumit dezechilibru între comunism și alte perioade cel puțin la fel de importante în istoria noastră. Dacă nu cumva acesta devine o obsesie, căruia îi atribuim mai multă atenție și mai mult timp decât este necesar. Răspunsul vine din chiar natura lui specială. După secole de așezări și reașezări graduale, din multe puncte de vedere comunismul a fost un șoc care a zguduit lumea din temelii. A venit într-un ceas în care micro-autarhiile și autoizolările începeau să piardă teren, într-o vreme în care oamenii nu mai puteau rămâne indiferenți în privința stăpânilor. Era un regim care, fie și formal, nu îngăduia indiferența; care urmărea și invada de la început până la sfârșit. Era un regim de care nimeni nu se putea ascunde. De fapt comunismul ne obsedează pentru că, întocmai ca într-o posesie demonică, ne-a zguduit din temelii. Tocmai de aceea cunoașterea aprofundată e o formă de exorcizare.

Cuprinsul volumului:

Prezentarea autorilor (7-12)

Cuvânt-înainte (Constantin Vasilescu) (pp. 13-18)

 

Partea I

Oameni și instituții în „Zorii Comunismului”

Ilegalitate, putere, decădere. Biografia lui Emilian Angheliu (Constantin Vasilescu) (pp. 21-78)

Conduite carcerale interbelice și destine politice în România după 23 august 1944. Cazul Iuliu Orban (Diego-Maricel Ciobotaru) (pp. 79-131)

Represiunea politică în România comunistă: victime directe și colaterale. Cazul familiei avocatului Constantin Pilat (Cosmin Budeancă) (pp. 133-162)

Muzeele de istorie ale PCR și memorializarea figurilor de comuniști persecutați sub regimurile politice de dinainte de 23 august 1944 (Cristian Vasile) (pp. 163-190)

 

Partea a II-a

Continuități represive și practici nocive în „Era Ceaușescu”

Agricultură, corupție și control de partid în România primilor ani ai lui Nicolae Ceaușescu (Cosmin Popa)  (pp. 193-222)

Evadare din „epoca de aur”. Strategii de trecere frauduloasă a frontierei în comunism (anii ’70‑’80) (Lucica Păcurar) (pp. 223-274)

Descurcăreți și supraviețuitori în regimul Ceaușescu (Dan Mihai Țălnaru) (pp. 275-313)

Secvențe din fostele cămine‑spital pentru minori din perioada comunistă (Florin S. Soare) (pp. 315-349)

Memoria unei disidențe: radiografia proceselor în cazul Gheorghe Ursu (Simona Deleanu) (pp. 351-371)

 

Partea a III-a

Reflectări și consecințe ale comunismului în exil

Tematica religioasă reflectată în revista BIRE (Liliana Corobca) (pp. 375-397)

Metode de acțiune ale securității, factori cauzali de traumă și victime în exil (Anca Stângaciu) (pp. 399-421)

 

Anuarul „Abuz, traumă, memorie. Realități și consecințe ale comunismului românesc” este disponibil pe site-ul Polirom, precum și în librării.