IICCMER anunță publicarea anuarului „Secvențe și biografii din comunismul românesc”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) are plăcerea să anunțe publicarea la editura Polirom a celui de-al XVII-lea volum al anuarului în limba română. Volumul are tema „Secvențe și biografii din comunismul românesc”, fiind coordonat de Lucian Vasile, Florin Soare și Constantin Vasilescu. Odată cu apariția anuarului, semnalăm și lansarea site-ului anuar.iiccmer.ro, o platformă online dedicată publicației.

De la căderea comunismului în România s‑au scurs aproape treizeci și trei de ani. În tot acest timp, mulți martori, indiferent de ce parte a baricadei s‑au situat, au părăsit această lume. O nouă generație, care nu a cunoscut direct comunismul, s‑a născut, a crescut și a ajuns la maturitate. Societatea românească a trecut peste experiența perioadei comuniste, uneori înțelegând‑o și ajungând la un acord cu propriul său trecut, alteori ascunzând‑o, mitizând‑o sau, pur și simplu, ignorând‑o. Astăzi, altele sunt subiectele care compun discursul public, precum și provocările și dilemele cu care ne confruntăm. Perioada comunistă, cu trăsăturile și urmările sale, a făcut pasul dinspre arena prezentului spre debaraua trecutului, însoțită fiind de nenumăratele dosare de arhive cercetate, dar și de articole, interviuri, studii, cărți și tratate publicate de specialiștii din științele sociale. Așadar, am putea avea senzația că astăzi avem o imagine destul de clară asupra a ceea ce a însemnat comunismul în istoria noastră recentă.

Însă exact acest stereotip ne propunem să‑l combatem prin al XVII‑lea volum al anuarului în limba română al IICCMER. În ciuda demersurilor salutare din istoriografia românească postdecembristă, istoria comunismului românesc are încă extrem de multe fațete de descoperit, de cercetat și de reevaluat. Arhivele CNSAS și ANIC, dar și cele din patrimoniul altor instituții sau din colecții private pot furniza informații inedite și perspective noi asupra unor evenimente sau biografii despre care s‑ar putea crede că au fost epuizate sursele documentare. La acestea, se adaugă presa de epocă, istoria orală sau lucrările de memorialistică, ce pot completa imaginea de ansamblu, ajutând astfel la o mai bună analiză a temelor de studiu. Există așadar o multitudine de abordări care pot fi explorate de istorici, antropologi, sociologici, politologi, jurnaliști și alți specialiști din domeniul umanioarelor. Practic, istoria comunismului rămâne, poate, cea mai ofertantă tematică, atât din perspectiva bogăției resursei documentare, cât și a apropierii temporale și a legăturilor emoționale cu trecutul recent.

Cuprinsul anuarului:

Cuvânt înainte (Lucian Vasile) (pp. 11-15)

PARTEA I

Valentin Gheonea, O reevaluare a relațiilor româno‑chineze în timpul Războiului Rece (pp. 19-36)

Alexandru Stănescu, Ultimul portret oficial al lui Nicolae Ceaușescu și propaganda vizuală în anii ’80 (pp. 37-71)

Roland Olah, Prețul libertății. Frontieriștii condamnați pentru trecere sau tentativă de trecere ilegală a graniței de vest în anii ’80 (pp. 73-104)

PARTEA A II-A

Cristian Vasile, Mihail Ralea şi câteva repere ale parcursului său biografic sub regimul comunist (pp. 107-136)

Lucian Vasile, Un străin printre străini. Nefericita viață a spionului Nechita Obreja (pp. 137-168)

Cosmin Budeancă, „Partidul nu te va ierta niciodată.” Biografia lui Iacob F. Alexandru (Jakab Sándor) (1913‑1997) (pp. 169-229)

Andrei Florin Sora, „Un om întreg”: Victor Rădulescu‑Pogoneanu (1910‑1962) (pp. 231-270)

Nicoleta Șerban, Destine individuale de o parte și de alta a Cortinei de Fier: Doina Cornea și fiica sa, Ariadna Combes (1987‑1989) (pp. 271-294)

Anuarul „Secvențe și biografii din comunismul românesc” este disponibil pe site-ul Polirom, precum și în librării.

De asemenea, cu această ocazie lansăm și platforma anuar.iiccmer.ro, în care pot fi regăsite o parte din articolele publicate de-a lungul timpul, date despre conținutul fiecărui volum și informații legate de viitorul call for papers. Pentru o mai bună comunicare cu colaboratorii și publicul larg, echipa editorială a creat și un newspaper la care vă invităm să vă abonați, căsuța în care trebuie introdus numele și adresa de e-mail fiind pe pagina principală, în partea dreaptă.